lineclass

Line dance er en koreografert dansestil, det betyr at uansett hvor mange variasjoner og feil som måtte være ute å gå, så følger man en viss rekke trinn som har blitt utviklet av en koreograf. Heller enn å skrive store manuskripter og manualer sier ofte instukstørene enkle kodeord som beskriver de ulike sekvensene.

Kodeordene

Disse sekvensene er igjen basert på basismanøvrer. I stedet for å si “Gå til høyre, så til venstre, kryss tilbake, gå til siden og tilsammen”, er det vanlig å bare rope linedance-jargon som “wine”. Disse ropene representerer en basisrutine og de fleste line dancene er satt sammen av ulike basistrinn. Dette gjør det enklere for innstruktørene og rutinerte dansere, men samtidig kan det gjøre det vanskeligere for dansere å komme inn i dansingen. Det er derfor så mange nybegynnere ser ut som store spørsmålstegn de første gangene de prøver danseformen.

Når man starter som nybegynner er det derfor ikke bare viktig for instruktøren å lære hele danser og gi skryt, men også å lære vekk de grunnleggende stegene som danner basisen for dansen. For etter hvert vil alle instruksjoner fra læreren baserer seg på kodeord for de ulike partiene og faste trinn. Å huske navnene på de ulike delene er faktisk helt essensielt for å kunne henge med i en line dance-klasse.

Her er et par rop som er essensielle for alle som ønsker å lære line dance:

Ball Change: Vend vekten til tåballen og skift vekten over på den andre foten
Bump: Vrikk hoften til siden
Cha-cha: Tre steg på samme sted gjort under bare to slag av musikken.
Charleston: Ta et steg fremover, spark den ene foten fremover, ta et steg tilbake, mens du klakker foten i stambenet
Close: Før høyrefoten inntil venstrefoten
Hitch: Før venstre kne over høyre hofte eller omvendt