linedance

Linedance har gjort en utrolig reise fra å ha oppstått som en ungdomsdans i en amerikansk småby på 50-tallet til å prege TV-skjermene på 90-tallet.

Fra disco til linedance

Det hele startet med Madison-dansen, dette var en såkalt «novelty dance», det vil si en dans som er svært populær en kort periode, før den mer eller mindre forsvinner helt. Madison-dansen ble først skapt i Ohio i 1957, den ble etterhvert plukket opp av The Buddy Deane Show. Gjennom dette riksdekkende TV-programmet ble dansen populær blant tenåringer over hele USA, helt til den forsvant på begynnelsen av 60-tallet.

Discomusikken og -dansens popularitet på 70-tallet gjorde at det ble laget mange linedances som var innspritert av discodanser. Filmen Urban Cowboy med John Travolta fra 1980 reflekterte rundt det faktum at skillelinjene mellom country og pop var i ferd med å bli mer og mer utvasket.

billy

Overgangen til mainstream

I 1992 ble Linedancen spredt ut til det brede lag av befolkningen, da Billy Ray Cyrus’ verdenshit Achy Breaky Heart gjorde både pop-country og linedance til allemansseige.To år senere kom låten Swamp Thing av The Grid, det var en teknolåt som også tok i bruk banjo og andre countryelementer. Koreografen Max Perry fikk så en verdenshit med dansen han laget til sangen.

Under pauseinnslaget på Eurovision Song Contest i 1994 ble TV-seerne eksponert for Riverdance gjennom et syv minutter langt pauseinnslag. Dansen som er en avart av linedance hadde på dette tidspunktet utviklet seg til en teatralsk danseforestilling med hovedvekt av irsk dans, men med innslag av spansk flamenco, russisk folkedans og ballett. 90-tallet var på mange måter storhetstiden til linedancen, og tiden da den tok steget inn i folks bevisthet. Den figurerte blant annet i reklamekampanjer for kleskjeden The Gap akkompagnert av «Crazy Little Thing Called Love» av Dwight Yokam. Nå eksisterer linedance som en sub-kultur, men det danses fortsatt heftig på linje over hele verden.